HOP wil slimme woon-zorg-oplossingen

De gemeente Heerhugowaard gaat het ontwikkelen van slimme woon-zorg-oplossingen onderzoeken. Een motie van de HOP in samenwerking met de VVD om dat mogelijk te maken werd door de gemeenteraad unaniem aangenomen.

Ouderen worden gestimuleerd langer zelfstandig te wonen. Maar naarmate de leeftijd van onze inwoners vordert er in het algemeen vaker de behoefte is aanspraak te doen op het zorgaanbod. Maar vaak is de zwaardere hulp nog lang niet nodig, Vooralsnog worden er vooral zorg-wooncombinaties gemaakt als het gaat om middelzware tot zwaardere intramurale zorg en liggen concentraties van ouderenhuisvesting en eerstelijns tot middelzware zorg veelal uit elkaar. Daar kan een betere afstemming in worden gemaakt.

De toekomstige gemeente Dijk & Waard krijgt te maken krijgt met een verdubbeling van het aantal ouderen op de woningmarkt. Het bouwen naar de behoefte van deze doelgroep kan worden gecombineerd met de toekomstige behoefte aan zorgaanbod. Daarin zou je kunnen denken aan slimme woon-zorgcombinaties (zorgwoningen, knarrenhof, aanleunwoningen, zelfstandig wonende ouderen, intramurale zorg en spreekuren eerstelijnszorg) die in een grote behoefte kunnen voorzien.

Spreekuren van huisartsen op locatie, lokale aanspreekpunten centraal in appartementengebouwen zoals bij voorbeeld (zorg)conciƫrges en een uitgebalanceerd lokaal anti-eenzaamheidsaanbod kunnen hiervan onderdeel zijn. Het college van B&W is gevraagd dit uit te werken met woonpartners als Woonwaard en ontwikkelaars en zorgpartners in de regio.

ma 22 februari 2021 19:41

Inhoud

Organisatie
Programma
Missie en Visie
Word Lid
Raadsleden
Actueel
Design & creatie: Worldwebdesign