DOP maakt zich zorgen over de invoering van de verplichte coronapas

De DOP maakt zich zorgen over de invoering van de verplichte coronapas bij bezoek aan horeca, theater en andere voorzieningen en evenementen. Een grote groep in de samenleving die niet de beschikking heeft over een smartphone, een printer, DigID of mensen die niet vaardig genoeg zijn om hier mee om te kunnen gaan, dreigen buiten de boot te vallen. Die groep bestaat veelal uit ouderen, gehandicapten en mensen met een leesachterstand.

Uit een persbericht van de ouderenorganisatie ANBO lazen wij dat het ministerie van VWS erkent dat er een probleem is met het informatienummer 0800-1351 over Corona en noemt dit “heel vervelend ”en “pijnlijk”. Het telefonisch aanvragen van een QR-code op papier lukte bij veel mensen niet. Sterker: er werd soms gezegd dat het telefonisch opvragen van een QR-code per post niet kon. “Het kan natuurlijk niet zo zijn, dat een groep mensen niet volledig mee kan doen aan de samenleving alleen omdat zij geen moderne telefoon of printer hebben, laat staan doordat zij niet goed kunnen lezen”, zegt Jan Kramer, nummer 4 op de kandidatenlijst van de DOP voor de komende verkiezingen in november.

De DOP heeft over dit grote probleem vragen gesteld aan het college van B&W van Heerhugowaard, met het verzoek deze kwestie ook bij het gemeentebestuur in Langedijk aan de orde te stellen.De gemeente kan samen met maatschappelijke organisaties in Heerhugowaard en Langedijk mensen helpen die tegen dergelijke moeilijkheden aanlopen. Een grote rol is hierin weggelegd voor bijvoorbeeld de bibliotheken in de toekomstige gemeente Dijk en Waard. De beide bibliotheken beschikken immers al over een Informatiepunt Digitale Overheid. Daarnaast dienen deze faciliteiten breed te worden bekendgemaakt bij de doelgroep.

Foto: Jan Kramer
di 14 september 2021 18:38

Inhoud

Organisatie
Programma
Missie en Visie
Word Lid
Raadsleden
Actueel
Design & creatie: Worldwebdesign